Ontstaan

“A journey of a thousand miles must begin with a single step.” Lao Tzu

Ontstaan van
Walking In Your Shoes

“Niemand bevrijdt ons dan wijzelf. Niemand kan het en niemand mag het. Wij zelf moeten het pad bewandelen.” Boeddha

In 1986 zijn John Cogswell, klinisch psycholoog, psychotherapeut en Joseph Culp, acteur/director in Los Angelos gaan experimenteren met deze Body/Mind-methode. De techniek bleek een bijzondere diepgang te hebben: de ‘Walker’ begint met een intentiestatement (om de andere persoon of het thema te zijn) en blijft vervolgens vertrouwen op het proces van intuïtieve, empathische wijsheid van het lijf.

Verder experimenterend leerden John en Joseph dat de techniek van ‘Walking’ voor een zeer breed scala aan vragen kon worden ingezet en dat dit nieuwe mogelijkheden bood in zowel psychotherapie en coaching (door John) als in acteren en regisseren (door Joseph).

Gaandeweg zijn zij de techniek gaan verfijnen en Joseph heeft uiteindelijk gezorgd dat Walking In Your Shoes inzichtelijk en overdraagbaar is geworden door het proces van faciliteren van een ‘Walk’ structuur te geven.

Joseph Culp geeft al jaren met een aantal collega’s workshops Walking In Your Shoes in de Verenigde Staten. In 2006 is Walking In Your Shoes naar Europa gebracht door Christiaan Assel. Christiaan (Duitsland) werkte tot dan toe vooral met Familieopstellingen. Hij zag en ervaarde dat Walking In Your Shoes en Familieopstellingen gebruikmaken van een krachtige overeenkomst: het wetende veld.

Christiaan is opgeleid door Joseph en heeft sindsdien vanuit zijn instituut in Duitsland vele workshops gegeven en facilitators opgeleid. In zijn boek Walking in Your Shoes – walking is understanding’ (Gehen heisst Verstehen) noemt hij WIYS een succesvol alternatief voor (Familie-) Opstellingenwerk.

In 2016 hebben Joseph Culp en Peter Devries de eerste facilitators in Nederland opgeleid en sindsdien wordt WIYS ook in Nederland succesvol toegepast.